Pěstování modrého máku má v českých zemích dlouhou tradici. Využijete ho zejména k pečení nebo k výrobě domácího rostlinného mléka.
Detailní popis produktu
Pěstování modrého máku má v našich zemích dlouhou tradici, původně však mák, latinsky Papaver Somniferum, pochází z Malé Asie. V některých zemích je dnes jeho pěstování zakázáno, protože některé odrůdy obsahují vysokou koncentraci morfinu.
Využití
Modrý mák má mnoho způsobů využití v kuchyni. Obvykle se používá při výrobě pečených moučníků, jako posyp či nádivka do koláčů, buchet, závinů či kynutých knedlíků. Díky vysokému obsahu tuku lze využít na výrobu makového oleje.
TIPY
Mák by se měl před požitím vždy namlít či jinak opracovat, protože pokud sníme celá semínka, mohou naší trávicí soustavou projít bez toho, aniž by se v těle uvolnily a vstřebaly látky, které mák obsahuje. Tím pádem by zařazení máku do našeho jídelníčku postrádalo efekt. Do sladkých moučníků se mák většinou mlýnkem mele najemno a posléze míchá s cukrem. Lze z něho ale vyrobit i makové mléko. Postup je docela jednoduchý. Stačí namočit zhruba 10 dkg namletého máku do jednoho litru vody a nechat dvě až tři hodiny louhovat. Poté rozmixujeme najemno, přecedíme přes pláténko či jemné sítko a můžeme dochutit například medem. Vzhledem k tomu, že toto mléko není nijak chemicky či tepelně ošetřeno, doporučuje se spotřebovat co nejdříve a příliš dlouho neskladovat.
Země původu: Česká republika
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.